Tori karage - Rántott csirke japán módra
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál reszelt fokhagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 nori algalap, 3 evőkanál kukoricakeményítő, 2 citrom, só és bors
Csontozzuk ki a csirkét, és vágjuk apró darabokra. Az algalapot ollóval szabdaljuk kis csíkokra. A citrom kivételével keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban, majd egy órát hagyjuk őket állni, hogy az ízük összeérjen. |
Forró olajban, lassú tűzön süssük aranybarnára a csirkedarabokat. Ha elkészültek, szedjük ki, és papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges olajat. A húst vékonyra szelt citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
nemtommi de jól hangzik
Hány személyre: 2-4
» 3-4 gomba
» 1 fej vörös hagyma
» 2 paprika
» 1 gerezd foghagyma
» 1 csésze kukorica
» 2 tasak főtt rizs
» fél tyúkhúsleves-kocka
» bors
» olaj
» ketchap
» fejenként 2 tojás
A kockára vágott fokhagymát pirítsuk meg olajban, nem kell nagyon, csak h. az íze kijöjjön, adjuk hozzá a felkockázott vörös hagymát, és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a paprikát, majd ha az kicsit megereszkedett, adjuk hozzá a gombát. Várjunk amíg ez is megereszkedik, és levet ereszt, majd adjuk hozzá a kukoricát, a leveskockát, és borsozzuk. Zárjuk le a gázt, és keverjük hozzá a rizst. Adjunk hozzá egy kis ketchapot, a színe végett(egy kis ízt is ad). Tegyük félre, és egy serpenyőben, 2 felvert, sózott tojásból csináljuk omletet.Ez abból áll, h. a serpenyőbe öntött tojásból egy "palacsintát" formázunk. fordítsuk meg óvatosan, h. mind a 2 oldala megsüljön, de mivel a 2. oldalnak kevés idő kell, amikor megfordítjuk, az előzőleg elkészített töltelékből adagoljunk a tetejére henger formában. Ne rakjunk rá túl sokat. A 2 szélét borítsuk rá, és fejjel leefelé borítsuk egy tányérra. A tetejére ketchapot lehet rakni. ( és amikor csináltam az omletet egy kis reszelt sajtal szórtam meg)
Tonkatsu-szósz
Hozzávalók:
6 rész Worcestershire-szósz
3 rész cukor
3 rész szójaszósz
3 rész ketchup
1 rész mustár
A hozzávalókat összekeverjük, s lassan főzzük, amíg kb. a 4/5-ére be nem sűrűsödik.
Rakott leves
15 dkg sonka
» 15 dkg sajt
» 15 dkg cérnametélt
» 1 l marhahús leves
» 5 dkg parmezán sajt
» 3 kínaikel levél
» fél dl szójaszósz
A szójás vízben megfőzzük a tésztát, leszűrjük, és egy zsiradékkal tepsibe egy réteget teszünk le belőle. Erre jön egy réteg sonka, majd egy réteg reszelt sajt, egy kel levél, és addig folytatjuk a rétegezést, ameddig a hozzávalók el nem fogynak. Végül rászűrjük a húslevest, és felforraljuk.
S bigyó
30 dkg filézett csirkemell
» 3 újhagyma
» 1/2 zellergumó
» 2 sárgarépa
» 15 dkg gomba
» 10 dkg kelkáposzta
» 10 dkg paraj
» 10 dkg fejes saláta
» 3 ek. olaj
» 1 dl húsleves
» 3 ek. paradicsompüré
» só
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hússal együtt felcsíkozzuk őket. A húscsíkokat olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket is. Hozzáöntjük a húslevest, paradicsompürét, pár percig még pároljuk így, majd rizzsel kínáljuk.
Túrós barackdesszert - Japán recept
Hány személyre:
» 1 kg sárga barack
» 30 dkg túró
» 25 dkg liszt
» 12 dkg vaj
» 7 dkg darált dió
» 7 dkg cukor
» 3 tojás
» fél cs sütőpor
» őrölt szerecsendió
A lisztet, vajat, két tojást és egy fehérjét, sütőport, szerecsendiót összedolgozzuk. A kimagozott, kettévágott barcakokat vajjal bélelt, lisztezett tepsibe tesszük, és a tetejükre nyomjuk a tésztát. Végül, ha megsült megkenjük a túrós, tojássárgás, cukros darált dióval.
Ecetes rizs
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 5 dl víz, 4 evőkanál rizsecet, 3 teáskanál cukor, só
A rizst átválogatjuk és alaposan megmossuk, majd vízben feltesszük főzni. (Az eredeti susirizst kilencszer öblítik le.) Felmelegítjük az ecetet, és a cukrot meg a sót feloldjuk benne. Főzés közben a rizshez adjuk és lapátkanállal állandóan keverjük, szellőztetjük. Így lesz megfelelő állagú és fényű. Az ecetes rizst ajánlatos azonnal elfogyasztani, ellenkező esetben takarjuk le vizes ruhával, és lehetőleg néhány órán belül használjuk fel.
Tamago gohan
Hozzávalók: 10 dkg meleg főtt rizs, 1 tojás, 1 evőkanál szójaszósz.
Egy kis tálkába ütjük a tojást, hozzáadjuk a szójaszószt, a kettőt összedolgozzuk. Hozzáadjuk a rizst, majd alaposan összekeverjük, és már fogyasztható is. Javasolt fűszer: chili.
Japán mézes sütemény (kasutera, v. castella)
Hozzávalók (10 szelethez)
10dkg liszt, átszitálva
csipet só
3 egész tojás
2 tojás sárgája
15dkg cukor
5dkg méz (pl. gesztenyeméz)
4 evőkanál olaj (lehet olívaolaj is)
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük a csipet sót. Összekeverjük az egész tojásokat, a sárgákat, a cukrot és a mézet. Egy akkora lábasban, amelynek a tetejére fér majd a tojásos-cukros edény, ujjnyi vizet forralunk. Ráhelyezzük az edényt, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Kézi vagy elektromos habverővel, a vízgőz fölött keverjük a masszát, amíg a cukor teljesen felolvad, a térfogata megduplázódik, besűrűsödik, és hőmérséklete érintésre langyossá válik, kb. 10 percig. Ekkor levesszük, és tovább keverjük, amíg lehűl. Hozzáadjuk a lisztet, összeforgatjuk. A tésztából kiveszünk néhány evőkanállal, hozzáadjuk az olajat, és egy kis edényben teljesen simára keverjük. A teljes tésztamennyiséggel összekeverjük. Vékonyan kiolajozunk egy 26x10cm-es téglalap alakú sütőformát, és kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a masszát, az edény háromnegyedéig érjen, mert a sütemény emelkedni fog. 15 percig sütjük 170 fokon. Ekkor levesszük 150 fokra, és további 45 percig sütjük. Amikor még langyos, alufóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, másnap fogyasztjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!